Новости

Новости ЕАД

Бог справедливости, закона и любви или почему нельзя перекрасить цвет Голгофы [:en]God of justice, of law and of love or why we can not repaint the color of Calvary

Василий Костюк

«Истории  вечной любви» — удивительная программа, понятная и близкая каждому: и тем, кто непосредственно слышит ее в киевском храме адвентистов седьмого дня на Подоле, и тем, кто смотрит прямую трансляцию по ТВ или через Интернет. Она — о каждом из нас, о наших страхах и проблемах, потаенных мыслях и о той великой надежде на торжество истины и любви, которую ежедневно дарит нам Спаситель. Раскрытые проповедниками 22–24 марта темы и ответы на поставленные вопросы убеждают нас в этом все больше и больше.

Иногда мы задаемся вопросами: почему в мире так много несправедливости, богатые обирают бедных; почему те, кто так неуважительно относятся к библейским предостережениям, тем не менее, продолжают благоденствовать, почему болеют маленькие дети (какие грехи они успели натворить?)… Почему?

На все эти вопросы 22 марта постарался ответить пастор Леонид Волощук. Он говорил о том, что Бог все видит и все замечает, и время суда, когда правда восторжествует, придет, и даже уже пришло: «…Ибо Ты судишь народы праведно и управляешь на земле племенами» — говорится в книге Псалтирь (66:5). Господь, несомненно, восстановит справедливость, положит конец земным страданиям, «Ибо суд возвратится к правде, и за ним последуют все правые сердцем» (Пс. 93:15). Но во все времена, и сегодня для Господа самое главное — не осудить, а спасти нас от грехов и помочь приготовиться к Его возвращению. Поэтому Он так долготерпелив к каждому жителю земли, особенно к тем, кто ищет Его и желает принять. Только Он, спасающий Господь и Праведный судья, все знает от начала до конца, и именно в Нем в совершенстве сочетаются две характеристики: милость и справедливость.

Владимир Боровой

Мерилом же на суде Божьем будет Закон Божий, Его десятисловие, а главным Судьей — Иисус Христос, — заверил проповедник. «Ибо Отец и не судит никого, но весь суд отдал Сыну» (Иоан. 5:22). Преисполненный любви к каждому сотворенному Им человеку, Бог ждал понимания и покаяния от Адама, от Каина, от жителей Содома и Гоморры… Он и сегодня ждет. И пока еще позволяет расти и «пшенице», и «плевелам», чтобы никому не навредить.

И все же многие не понимают: почему мерилом Истины на суде станет Закон Божий? Так ли это? Ведь некоторые утверждают, что Бог отменил закон, который был дан якобы только евреям, что главное — вера в Божью благодать. 23 марта пастор Владимир Боровой вместе с аудиторией исследовал этот вопрос, основываясь на Священном Писании и применяя метод дедукции.

Интересным был его анализ наблюдаемых во Вселенной закономерностей, связанных с постоянным циклом вращения Земли, Солнца, Луны. С тем существующим на земле порядком смены времен года, дня и ночи, восхода и заката… Все это — неопровержимые свидетельства гармонии и порядка, присущие Богу любви. Он прославляет Себя тем, что превозносит Закон. В книге Исаии (42:21) записано: «Господу было угодно ради правды Своей возвеличить и прославить закон», а в Псалме 118 говорится о том, что закон Господа совершенен. «Правда Твоя — правда вечная, и закон Твой — истина» (142-й стих), и «Блаженны непорочные в пути, ходящие в законе Божьем» (1-й стих).

Выходит, Бог не отменял Свой закон. Потому что отменить закон означало бы отменить Самого Законодателя. В основе же царского закона Вселенной лежит любовь и самоотдача, и все живут по закону: и небо, и земля. А где эти принципы нарушаются — там хаос и беззаконние. Попытка жить без закона есть не что иное как грех.

Леонид Волощук

И на небе, оказывается, был закон, против которого в свое время восстал Люцифер. Он решил любить, но не ближнего, как предлагал Господь, а самого себя.

Бог создал мир и дал рамки бытия (Быт. 2:17). Это — рамки добра. Если мы выходим за них — следует смерть, следствие нарушения закона. Ведь Бог — источник жизни. Если человек отрывается от Него, он гибнет: «Ибо возмездие за грех — смерть, а дар Божий — жизнь вечная во Христе  Иисусе, Господе нашем» (Римл. 6:23).

Вот так через проповедь брата Владимира Борового стала еще более понятной предыдущая тема мерила Божьего суда. Выходит, через принятие или отвержение Божьего закона человек сам делает выбор — быть судимым на суде Божьем и потерять вечность или покаяться и принять  Его дар — жизнь вечную через спасающую благодать Иисуса Христа.

Однако на этом непростом пути в небо, к небесной Отчизне есть много препятствий, которые пытается создать обвинитель Бога и враг человека — лукавый. Ведь он знает и о суде, и о важности и действенности Божьего Закона, и о том, что «так возлюбил Бог мир, что отдал Сына Своего Единородного, дабы всякий верующий в Него, не погиб, но имел жизнь вечную» (Иоан. 3:16). Лукавый, желая смерти грешника, пытается перекрасить цвет Голгофы, навязывая всем мысль о ненадобности закона.

Но желая развенчать эту ложь и продолжая тему Божьей любви, 24 марта пастор Василий Костюк говорил о том, что именно Голгофа стала ответом Бога на грех. Беззаконие привело Иисуса Христа на крест, на котором должен был оказаться каждый из нас. Бог таким образом дал нам искупительное спасение, простив наши грехи. Поэтому прощение и разрешение грешить, как север и юг, никогда не смогут быть вместе. Эгоизм никогда не поймет любви. Иисус продолжал любить людей даже на кресте. Вот так встретились милость и справедливость.

Дьявол понял, что проиграл, и тогда он решил перекрасить цвет Голгофы и крест повернуть против Бога. Он пытается навязать мысль, что закон больше неактуален. Выходит, Бог и грех примирились. Ведь если заповеди не нужны, то и крест не нужен. Зачем умирать, если грех ничем не определяется?

Знамя Голгофы — всегда красное, как кровь Христа, пролитая за грехи  людей. А дьявол выбрасывает другое знамя — белое. Это цвет капитуляции. Объявляя об отмене закона, он говорит о том, что Бог и грех объединились. Однако этого никогда не было и не будет. Бог свят, и Его закон, как и Его характер — неизменны. Он любит человека и каждым Своим словом из Священного Писания, каждым своим действием пытается людей предупредить о великом обманщике, поверив которому, человек не сможет избежать суда. Лучший выход для нас — в покаянии и принятии вечной любви и спасающей благодати Господа.

Библия красноречиво свидетельствует, что благословения Божьи, несмотря на все жизненные перипетии, были в жизни тех, кто слушался Его и доверял Ему. Пример тому — Иосиф, Иов, Авраам, Иаков. Послушав три очередные темы программы «Истории  вечной любви», я еще раз убедилась, что если мы доверяем Иисусу, нам ничего не страшно, в том числе и суд. Живя по закону свободы и совести, мы уже здесь, на земле, можем быть с Господом, Который все наши грехи покрыл Своей праведностью.

Вот так благодать пронеслась через Ветхий Завет и пришла к нам, нынешним жителям планеты Земля. Бог правды, закона, любви и милосердия и сегодня идет, чтобы спасти каждого из нас.

Татьяна Перминова,
Киев, Украина
22 – 24 марта 2013 г.
[:en]
Vasily Kostiuk
«Everlasting Love Stories» is an amazing program, understandable and close to everyone: to those, who could hear it directly in the Kiev Seventh-day Adventists church on Podol (historical site of the city), and to those, who could watch the live broadcast on television or in the Internet. It is about each of us — about our fears and problems, hidden thoughts and the great hope of the triumph of truth and about love, that is given us every day by our Savior. Topics and answers to questions covered by preachers March 22-24, lead us to realizing this more and more.

Sometimes we ask the question: why is there so much injustice around us, when the rich oppress the poor; and why those who are so disrespectful to the biblical admonitions, however, continue to thrive; why do babies sick (what sins they had done?)… Why?

On March 22, Pastor Leonid Voloshchuk, tried to answer all of these questions. He talked about the fact that God sees and knows everything, and the time of judgment, when the truth will prevail, will surely come, and even has come, «… for thou shalt judge the people righteously, and govern the nations upon earth» as written in the book of Psalms (67:4). The Lord will surely bring justice, and He will bring an end to the suffering of the earth, «But judgment shall return unto righteousness: and all the upright in heart shall follow it» (Psalm 93:15). However at all times, and today, the main thing for the Lord is not to condemn, but to save us from our sins and to help prepare for His return. Therefore, He is long-suffering to every dweller of the land, especially to those who seek Him and are willing to accept Him. He alone is saving Lord and righteous judge, Who knows everything from the beginning to the end, and it is in Him two characteristics perfectly combine: mercy and justice.

Vladimir Borovoj
And the criterion on the judgment of God will be His law, His ten commandments, and the chief judge — Jesus Christ — assured the preacher. «For the Father judgeth no man, but hath committed all judgment unto the Son» (John 5:22). Being full of love for everyone He created, God was waiting for the understanding and repentance from Adam, from Cain, and from the people of Sodom and Gomorrah… Today, He is still waiting. And yet allowing to grow both, «wheat» and «tares» in order not to harm anyone.

Yet many do not understand, Why the law of God will be a measure of Truth in the judgment? Is this true? Indeed, some argue that God abolished the law, which supposedly was given to the Jews only, and that the main thing is to have faith in God’s grace. On March 23, Pastor Vladimir Borovoj together with the audience explored this question, being based on the Scriptures and applying the method of deduction.

Interesting was his analysis of the patterns observed in the universe, associated with the constant cycle of rotation of the Earth, the Sun, and the Moon. With that order of the seasons, day and night, sunrise and sunset… All this is the overwhelming evidence of harmony and order inherent in the God of love. He glorifies Himself magnifying the law. It is written in the book of Isaiah (42:21), «The LORD is well pleased for his righteousness’ sake; he will magnify the law, and make it honourable.» And Psalm 118 says that the law of the Lord is perfect. «Thy righteousness is an everlasting righteousness, and thy law is the truth» (verse 142), and «Blessed are the undefiled in the way, who walk in the law of the LORD» (verse 1).

It turns out that God did not abolished His law. Because to abolish the law would mean to abolish the Law-giver Himself. At the heart of the royal law of the universe is love and dedication, and all live under this law, both, the heaven and the earth. And where these principles are violated — there is chaos and lawlessness. Attempt to live without the law is nothing but sin.

Leonid Voloshchuk
And, it appears, that there was a law in Heaven against which Lucifer rebelled. He decided to love not his neighbor, as the Lord proposed, but himself.

God created the world and set limits of being (Gen. 2:17). These limits are good. If we go beyond them, the result will be death, a consequence of breaking the law. After all, God is the source of life. If a person lose touch with Him, he dies: «For the wages of sin is death; but the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord» (Romans 6:23).

Thus through the sermon of brother Vladimir Borovoi the previous theme of God’s judgment became even clearer. It turns out that through the acceptance or rejection of God’s law man himself makes a choice — to be tried in the court of God and lose eternity or to repent and accept His gift — eternal life through the saving grace of Jesus Christ.

However, on this difficult path to the Heaven, to the heavenly fatherland there are many obstacles that the accuser of God and an enemy of a man is trying to create — the evil one. After all, he knows of judgment, and of the importance and of effectiveness of God’s law, and that «God so loved the world that He gave His only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life» (John 3:16). Wanting death of the sinner, the Evil One is trying to repaint the color of Calvary, imposing to all the idea of uselessness of law.

In order to debunk the lies and continuing the theme of God’s love, March 24, Pastor Vasily Kostiuk said that it was the Calvary, which became God’s answer to sin. Our lawlessness led Jesus to the cross, which was supposed to be our place. Thus God has given us His redemptive salvation, forgiven our sins. So forgiveness and permission to live sinful life, like north and south, can never be together. Selfishness will never understand love. Jesus continued to love people even on the cross. It was right there, where justice and mercy met.

The devil knew that he had lost, and then he decided to re-paint the color of Calvary and to turn the cross against God. He is trying to impose the idea that the law is irrelevant. In his representation God and a sin reconciled. After all, if the commandments are not needed, then the cross is not needed. Why one would die, if sin is defined by nothing?

Banner of Calvary is always red as the blood of Christ shed for the sins of the people. But the devil throws another banner — white. It is the color of surrender. Announcing the abolishment of the law, he says, that God and sin united. But it never happened and never will. God is holy, and His law, as well as His character are unchanged. He loves people, and with every word of Scripture, with His every action is trying to warn people about the great deceiver, because being seduced by him a person would not be able to avoid a judgment. The best way for everyone of us is repentance and acceptance of eternal love and saving grace of our Lord.

The Bible clearly demonstrates, that despite all the vicissitudes of life, the blessings of God were in the lives of those who obeyed and trusted Him. Joseph, Job, Abraham, Jacob – all of them are an example of this. After listening to three regular topic of the «Eternal love Stories,» I have been assured that if we trust in Jesus, we have nothing to fear, including the judgment. Living the law of liberty and conscience, already here on earth, we can be with the Lord, Who has covered our sins with His righteousness.

That’s grace swept through the Old Testament and came to us, the current dwellers of the planet Earth. God of justice, of law, of love and of mercy is still coming to save all of us.

Tatiana Perminova,
Kiev, Ukraine
March 22 – 24, 2013